BLOG

Homeoffi̇ce Çalışma Hayatı

Evden çalışma konusunda tam olarak adaptasyon sağlamak için sabah alarmı kurmalısın. Sanki işe gidiyormuş gibi kalkacağın zamanı bilirsen daha programlı hareket edip zamanını daha verimli kullanabilirsin.  Pijamalarımızla yataktan çıkıp, dizüstü bilgisayarımızla takılmak cazip gelebilir; ancak uykuda giydiğimiz kıyafetlerle zihnimizi verimlilik modunda tutmamız çok daha zor olur. Evde çalışmak ve evde yaşam arasındaki sınırları belirlemek için normal sabah rutinimizi korumalıyız ve olabildiğince işe gidiyor gibi giyinmeliyiz. Hafif bir egzersiz ya da meditasyon sonrasında giyinerek kahvaltımızı yapmak, bizi günün geri kalanı için motive ve hazır hissettirecektir.

*Evden çalışma konusunda profesyonel olan birçok insanın kıyafet konusunda işe gidiyormuş gibi hazırlandıklarını biliyor muydun? Tabii ki sen o kadarını yapmak istemeyebilirsin. Ancak en azından biraz değişikliğin iyi geleceğini ve bütün havayı farklılaştıracağını unutmamalısın.

İş hayatında sahip olduğun çalışma alanını evde de yaratmalısın. Çünkü bu motivasyonunu destekleyecek en önemli unsurlardan biri. Mümkünse yatak odası haricinde bir alanda çalışmalısın. Eğer bu mümkün değilse asla yatakta çalışmayı düşünmemelisin. Masada çalışmak senin için daha verimli olacaktır. Ayrıca aydınlatma konusunda da yeteri kadar ışık alan bir yer seçmelisin. Loş veya ışığı az olan ortamlarda çalışman zorlaşabilir. Günün sonunda evden çalışma kısmı bittiğinde işle ilgili eşyalarını bir kenara toplamalısın. Ertesi gün tekrar geri döneceğin bu alanı küçük bir ofis gibi düşünebilirsin. Eğer mümkünse, çalışmak için evinizde ayrı bir alan ayırmanız en iyisi. Çok hızlı bir şekilde ev ortamında çalışmaya başladığımız için bu herkes için ayrı bir oda ayırmak şeklinde mümkün olmayabilir; ancak en dikkat dağıtıcı unsurlardan arınmış bir çalışma ortamı yaratmak hepimiz için şart. Bu, ev ve iş faaliyetlerinizi ayırmanıza, belirlenmiş alanınızda çalışırken verimliliğinizi arttırmanıza yardımcı olacaktır.

*Ev ahalisi, evden çalışmak zorunda kalan eşlerimiz ve evlerde sıkışıp kalan çocuklarımızla düzenli molalarda iletişim kurmak, çalışma aralıklarında kendimizi yalıtmak daha az yorulmamızı sağlar.

Homeoffi̇ce Çalışma Hayatı
Homeoffi̇ce Çalışma Hayatı

Normalde de üzerinde durulan oturma ve duruş şekli konusu evden çalışırken de oldukça önemli. Çok uzun süre masa başında vakit geçirdiğin zamanlarda oturma şekline dikkat etmelisin. Yanlış duruş ve oturma pozisyonları vücudunda ağrılara sebep olabilir.

Kendin için en rahat pozisyonu bulmalısın. Sandalyede otururken sırt desteği olarak yastık da kullanabilirsin. Bu şekilde sırt veya bel ağrılarının önüne geçebilirsin.

Çalışmak için ev ortamında olmak bazen dikkat dağıtıcı olabilir. Bunun olmaması için evdeki bireyleri çalışma saatlerin konusunda bilgilendirebilirsin. Bütün bunlar dışında molalarında ve çalışma saatlerinde mutlaka sevdiklerinle iletişim kurmalısın.

Kendini tamamen işe kaptırman güzel ama çevreni de ihmal etmemelisin. Hatta iş hayatında olduğu gibi çalışma arkadaşlarınla günlük konuşmalar yapabilir ve kendini motive edebilirsin. Gün içerisinde egzersize vakit ayırmak çok önemli. Evde fazla enerji harcamadığımız bu zamanlarda hareket etmeye çalışmalısın. Evden çalışma döneminde masa başındayken esneme egzersizleri yaparak daha dinç hissedebilirsin. Oturduğun yerden uygulayacağın birkaç hareket ile vücudunu esnetebilirsin. Önereceğimiz her hareket için 30-40 saniye ayırmak yeterli;

• Başını yavaş hareketlerde öne, arkaya, sağa ve sola doğru eğerek hafifçe esnetebilirsin.

• Omuzlarını yukarı doğru 3 saniye boyunca kaldırıp bırakabilirsin. Bu şekilde omuz kaslarını gevşetebilirsin.

• Kollarını öne doğru uzatıp ellerini birleştirerek itme hareketi yapabilirsin. Aynı hareketi kollarını arkada birleştirerek de uygulaman mümkün.

• Oturduğun yerde ayak bileklerini sağa, sola, yukarı ve aşağı yönde esnetebilirsin.

• Kollarını aşağı doğru serbest bırakacağın pozisyonda ellerini yumruk şeklinde kapatıp açabilirsin. Ardından ellerini sallayarak kan akışını hızlandırabilirsin.

• Fırsat buldukça, kısa da olsa evde küçük yürüyüşler yapabilirsin. Atacağın her adım sana iyi gelecektir.

Günlük planı en doğru şekilde yapmak için birkaç ipucu:

  • Gün ve hafta boyunca hedeflerinize varmak için yapmanız gerekenleri gözden geçirerek güne başlayın,
  • Her birinin alacağı zamanı, karmaşıklığını ve etkisini anlayarak işlerinize öncelik verin,
  • Belirli aralıklarla yöneticinize ve diğer ekip üyelerine önemli durum güncellemeleri yapın,
  • Bahçenizde, balkonunuzda ya da pencerenizde hava almak ve beyninizi dinlendirmek için düzenli olarak planlanan molalar verin.

Beynimiz ve bedenimiz için düzenli molalar vermediğimizde sağlığımız ve üretkenliğimiz durumdan olumsuz etkilenir. Beyin de diğer kaslara benzer ve dinlenmesi gerekir.

Beynimizi dinlendirmek için aşağıdakileri yapabiliriz:

  • Meditasyon
  • Bir kitabın bir bölümünü okuma
  • Podcast dinleme
  • Kısa yoga egzersizleri

Beslenmemize dikkat edelim

Daha şimdiden “Kilo aldım, şişmanladım!” yakarışlarını duymaya başladım. Yakınan gruba dahil olmamak için mümkün mertebe hafif gıdalarla öğünlerinizi geçirmenizi tavsiye ederim. Hareket ve enerji tüketimi azaldığına göre yemeklerinizdeki enerji miktarını düşürmenizde fayda var.

Sürekli yeme ihtiyacını belirli aralıklarla hafif ve sağlıklı atıştırmalıklarla gidermeye çalışın. (kuru yemişler vb.) Yemeklerde ise yine salata, yoğurt gibi yardımcı besinleri menünüze ekleyerek, doyma hissine en az kaloriyle ulaşabilirsiniz. Böylece  bu dönemi kilo almadan geçirmeniz mümkün olabilir. Diyeceksiniz ki o kadar, un, pirinç, makarna ve bakliyat stokladık onları ne yapacağız? Sağlıklı (zeytinyağlı vb.) tüketim formlarını bulabileceğinize inanıyorum.

Kilo konusunda hassasiyetiniz varsa, daha detaylı bilgi almak için konunun uzmanlarına başvurmanız en doğrusu.

 

 

Son Yazılar

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz